Några fler (tvivelaktiga) fynd

Det rör sig rätt mycket tankar i huvudet på en trött liten historiker som yours truly, när man röjer runt i ett hus som det här. De som bott här före oss verkar inte ha kastat någonting. På ett hundra år. Det blir ganska mycket grejer. Det mesta är förstås skräp. Trasigt. För gammalt. För malätet. För har-inte-en-aning-om-vad-det-här-var-innan-det-började-förmultna. Uppe på vinden ligger det prylar från husets långa historia och så länge vi inte renoverar övervåningen (vi har 180 kvm här nere, så vi lär inte ge oss på övervåningen i första taget) bevaras allt. Men sedan, när vi ska inreda där uppe, då tar det långa livet för många av de fantastiska föremålen slut. Föremål som det helt enkelt inte går att spara för att de är oanvändbara, men som genom vindens livsuppehållande funktion ändå har bevarats i kanske ytterligare 80 år sedan de för första gången kasserats. Det är lite sorgligt på något sätt, så jag försöker spara sådant som skulle kunna ha lite kultvärde och sådant som tydligt hör ihop med själva huset. Och så försöker jag åtminstone fotografera och dokumentera innan vi hivar prylarna i sopen. Här är några av de senaste sakerna vi hittat.

En otrolig mängd ljuvliga flaskor, som Tilda glatt har stoppat blommor i.

IMG_7645 IMG_7646Magdropppar från Sibbo Apotek anno Väldigt Länge Sedan.IMG_7647Matolja från Borgå Nya Apotek som gissningsvis inte är så nytt längre. Arthur Hellström var, av allt att döma, apotekare där, och möjligen gift med en Elna Elfvengren. Om det stämmer talar vi ganska tidigt 1900-tal.IMG_7717 Det här är Tove. Hon kom inte med huset. Men hon är etnolog, så hon smälter in bra. Vi hittade en gammal press, och det bästa sättet att kolla vad som finns i gamla pressar är förstås att öppna dem. IMG_7718Tove bläddrar försiktigt bland de gamla tidningarna, bland andra Huvfudstadsbladet från 60-talet. Något annat än tidningar hittade vi inte i pressen.IMG_7722Sälj grej med tjej var hett redan då.IMG_7723En fantastiskt vacker gammal kaffeburk.IMG_7727Nedre delen av en oljelampa påminner om att el inte var något självklart i husets begynnelse. Exakt när el installerade i huset vet jag inte. Det kan ha funnits från början, men mängden oljelampor på vinden tyder på att så inte är fallet. De första hushållen som hade el fick den i slutet av 1800-talet, sedan Gottfried Strömberg (yes, really) uppfunnit dynamon, men en del hushåll i utbyggderna fick el så sent som på 70-talet. En film om när elen kom till Finland finns här!IMG_7728

4 tankar om “Några fler (tvivelaktiga) fynd

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s