Historikerns historier · Vardagslivet

Essensen av medeltida krigföring

Dagens podcast var krigshistoria. Den första delen handlade om Andra världskriget och… eh… Ni vet. Andra världskriget är kanske, för att använda vetenskapliga termer, det typ frkn tråkigaste nånsin. Så jag kanske inte lyssnade så noga. Men andra delen handlade om Slaget vid Poitiers 1356 och hölls av en Bernard Cornwell, författare av historiska noveller, som talade med en sådan där brittiska att han kunde vara en parodi på sig själv, men med fantastisk inspiration, humor och klarsynthet.

Intervjuaren:: So you say the Battle of Poitiers (uttalat med samma känsla för franskt uttal som Inspector Japp i Poirot) was quite remarkable?
Bernard: It was toootally remarkable!

Och jag ska inte tråka er med för mycket detaljer kring just det slaget, utan bara kommentera det där med medeltida krig. För medeltida krig handlade inte om att ha ihjäl folk utan var i mångt och mycket ekonomiska uppgörelser. Huvudobjektivet var att tillfångata så viktiga personer som möjligt för att kunna kräva lösensumma för dem. Städer och byar skonades mot betalning. Det som tycks ha lockat med nya landområden var skatteintäkter, inte principsaker som etnicitet eller språktillhörighet.

Spännande tycker jag. Så spännande att jag inte märkte hur mycket det snöade förrän jag kommit hem.

20130108-195052.jpg

6 kommentarer på “Essensen av medeltida krigföring

    1. Med det här svaret bevisar jag hur lite jag kan om dagens teknik, men here it goes: I min iPhone finns en app som jag tror att jag kanske har laddat ner och som heter Podcasts. I den finns det en knapp som heter Store och när jag tryckte på den kom jag till ett ställe där man kunde bläddra igenom olika podcasts (och jag vet alltså fortfarande inte vad en podcast egentligen är) om historia. Den jag lyssnar på heter History Extra och upprätthålls av BBC History Magazine. Där finns massor av olika avsnitt att välja på, och de två jag hittills lyssnat på har varit både nyanserade och bra.

  1. Tack för tipset, jag hittade genast ett första världskrigs-avsnitt som ska avlyssnas vid lämpligt tillfälle!

  2. Wow, jag ÄLSKAR Bernard Cornwells romaner (alla handlar om män i sköldmur i lera och regn i ett förmedeltida Britannien, utom en som handlar om bågskyttar i regn och lera vid Agincourt… <3), så nu ska jag, som inte alls förstår mig på det där med appar i min telefon, göra ett seriöst försök.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s