Vardagslivet

Askungen blir uppringd av patriarkatet

Det tog oroväckande kort tid från det att jag publicerat inlägget om problemen med vedspisen tills dess att min man ringde från sin semester på Bali.

Han: So… You’re using the wooden stove, huh?
Jag: Yes. Well. You know. Trying to.
Han: Maybe you shouldn’t.
Jag: Really?
Han: What if you like burn down the house?
Jag: Re-he-ally?
Han: If it’s that much smoke then it creates like poisonous gases and stuff and what if you like set fire to the whole thing.
Jag: Dude. Really.
Han: *tystnad som sannolikt inte bara berodde på avståndet*
Jag: Besides, it’s a lot better today than yesterday. And the smoke smell almost disappeared during the night (det här visade sig inte fungera riktigt lika bra nästa natt, men det visste jag ju inte då)
Han: Maybe you shouldn’t try more until I come home.
Jag: Well, maybe you shouldn’t go for two weeks to Bali.
Han: *tystnad*
Jag: So. We’re running out of firewood for heating the house. All the wood we have needs to be sawed. I figured it would be great to have the wooden stove going.
Han: I’m sure you did.
Jag: So what do you prefer; me trying to fix the wooden stove or me using the motor saw?
Han: *med praktiskt taget noll betänketid* Take the motor saw.

Nu är jag inte säker på om han har enorm tilltro till mina färdigheter med en motorsåg (om dessa vågar jag inte säga något för de är hittills inte beprövade) eller om han bara försöker hitta på saker som håller mig borta från vedspisen. Hur som helst. Som den goda fru jag är böjde jag mig för patriarkatets vilja när han ringde från Bali. Och jag hade använt motorsågen om jag förstod hur man fick i gång den. Det gjorde jag inte. Förmodligen var det tur eftersom jag heller inte vet hur man stänger av den.

Så jag gick in till vedspisen igen, men via Google. Google berättade att vedspisen måste sotas. Så det gjorde jag. Det gick så där. Att sota en vedspis är som en arkeologisk utgrävning. Jag är historiker, inte arkeolog.

IMG_1816-20141110 IMG_1817-20141110 IMG_1822-20141110

sot

Det tog en hel kväll av skrubbande, omväxlande med en tandborste och med en stålborste.  Men jestas vad fin och ren spisen blev (jag är fortfarande sotig)! Så dagen efter provade jag att tända lite papper i spisen, om det fanns ett luftlås i den kalla skorstenen – detta tips courtesy of Google. Och nu är ju inte jag någon expert på hur mycket papper man kan tänkas behöva elda, men en hel Husis tog det innan köket var så fyllt av rök att jag var den enda som klarade av att vara där inne. Såatteh.

Tur att min man kommer hem i morgon.

15 kommentarer på “Askungen blir uppringd av patriarkatet

 1. Det där att elda i vedspisar kan minsann vara krångligt, märkte jag också när vi skaffade oss en sådan! Som tur var levde min mormor ännu då, så hon kunde berätta för mej hur jag skulle göra. Jag har varit där och sotat och sett ut sådär som du jag också, bara för att jag inte fattade att ta bort spisplattorna och rengöra lite nu och då fortlöpande! (vilket alla gamla tanter med vedspisar gör, informerade sotaren mej om… Dom vet nåt som inte jag visste!) Jag brukar ta ut spisplattorna på gården och sopa av dom med en rotborste. Sen så sotar jag spisen med hjälp av en skrapa som kom med spisen, och framför allt så börjar vi elda lite tidigare på hösten än då när det blir som kallast. Först med en försiktig brasa, och sen när skorstenen har värmts upp så eldar vi som vanligt. Vi har en liten lucka nere vid skorstenen som vi kan elda i ifall det inte drar ordentligt, men den har jag inte behövt på ett par år nu när jag har börjat elda tidigare och försiktigare. Man lär sig tydligen med tiden hur såna här funkar! För det var inte alls så enkelt som jag inbillade mej då tidigare!
  Ja, och sen ska man se till att vända spisplattorna rätt också, så att luftströmmen i spisen förs åt rätt håll! En hel vetenskap det här med vedspisar, och vi hade många gånger rök i vårt kök innan vi fick det här under kontroll!

  1. Nu har jag ju grundligt gått igenom hela spisen och jag förstår inte riktigt vart det är som röken egentligen borde gå. Liksom vilken väg. Förra året fungerade den ju utmärkt!

 2. Det var visst andra som tipsade om dragluckan, men jag kan skicka genom twitter en bild om vår draglucka ikväll för jag tror att felet sitter i lågtryck som trycker in röken och om den inte är använd sen förra året så drar spisen helt enkelt inte. Den behöver hjälp genom dragluckan.

 3. Jag bara måste… säga att jag har stor behållning av att läsa din blogg. Ler och småskrattar åt sotning som kanin bekymmer.. Sen kommer det då och då tunga… låånga akademiska genus utläggningar och jag loggar ut. Blir förbannad, inte på dig inte på vad du skriver utan på mig som tog snarvägen ut och bort. Loggar in, tar ett djupt… andas ut och läser klart. Förövrigt tycker jag att det bör skaffas gris… ler.. Fattas ju enligt erfaret barns lantliga bild..

  1. Härligt att höra! Bloggen har ju också behållning av att bli läst, så det är ganska ömsesidigt det där.

   Ja, och vi behöver tveklöst en gris. Ska genast framföra det till min man. Igen.

 4. Jag tror inte att det är tänkt att man ska sota med näsan! 😀
  Tack gode Gud, fast du nu inte tror så värst mycket på den guben, att du lät bli motorsågen.
  Du är en kämpe, beundrar dig!

 5. Att spisen ska sotas betyder nu inte att den ska rengöras… utan att du ska betala en sotare för att komma dit, rensa skorstenen, provtrycka den för att se hur mycket den läcker och sedan tillåta eller förbjuda dig att elda. Jag känner iofs inte det finska regelverket, men våra svenska försäkringsbolag är inte överdrivet förtjusta i att betala för nedbrunna hus om branden beror på att ägaren försummat sin sotningsplikt… Jag står helt på din mans sida i valet mellan eld och motorsåg 🙂

   1. Jag har en halvtam mekaniker så det borde kunna lösas… Hoppas jag, jag har både ved och ett hönshus som behöver motorsågas.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s