Vardagslivet

Att vårda en mycket sjuk kanin

Mot all förmodan så fick ju med oss Maggie hem, levande, från veterinären. Hon blev ordinerad magmedicin, smärtstillande, antibiotika, gräsgröt, hödiet, vila  och boende inomhus i en vecka. En del saker har gått bättre än andra. Till exempel har jag aldrig varit med om ett djur som varit duktigare på att ta medicin. Man håller fram pipetten och hon slurpar glatt i sig. Sedan biter hon och tag i pipetten och försöker få mera. Himla junkie. Även gräsgröten har hon glatt smackat i sig. Först var hon så svag att hon bara låg i buren bredvid Tildas säng och vi matade henne med sked varannan timme. Tilda hjälpte andäktigt till. IMG_1646-20141023 IMG_1651-20141023Maggie blev sakta men säkert starkare. Men hö, det ville hon inte ha. Och grejen är att kaniner måste äta hö. De måste äta hö inte bara för att det är bra mat utan för att det är en av de där grejerna som de tuggar länge på och som håller de bakre tuggtänderna i skick. Förmodligen var det brist på hö som gjorde att Maggie blev sjuk från början, när  hennes tand blev inflammerad. Nu är Maggie fullkomligt utmärglad. Sabla, envisa kaninjävel.

IMG_1727-20141023Och jag vill inte falla till föga och ge henne något annat för då kanske hon aldrig fattar vinken och börjar äta det livsviktiga höet. Förutom det livsviktiga höet äter dock Maggie precis allt. I går morse satt det till exempel en extra, osedvanligt långörad katt tillsammans med de andra katterna och knaprade kattmat, trots att vi var säkra på att vi låst in henne i buren på kvällen.IMG_1721-20141023 Och Maggie är verkligen den smalaste kanin jag någonsin sett. Extra tydligt syns det förstås nu när hon är inne och inte fluffar upp pälsen mot kylan. Vi måste få henne att äta nyttig och bra kost. Så fick jag tipset att man köpa hö i pelletsform. Den vanliga pelletsen man köper från matbutiken är bara skit. När jag i dag läste innehållsförteckningen för att se hur mycket hö den innehöll insåg jag att den inte bara innehöll mindre hö än vad lenkkimakkara innehåller kött utan också innehåller tillsatt socker. Vi åkte med Tilda till djuraffären och införskaffade det dyraste gräs jag någonsin sett och det är värt det, för vet ni vad? Maggie älskar det! Det prasslade så inbjudande om påsen att katterna kom för att kontrollera vad det bjöds på.

IMG_1731-20141023 IMG_1732-20141023 IMG_1736-20141023Katterna går det annars ingen direkt nöd på, och inte på barnen heller. Vi lagade pannkakstårta för om man har fyra katter och katter har tre födelsedagar om året så finns det säkert anledning. Percy kastade allt vad värdighet heter åt skogen och slickade gräddbunken. Och medan kaninen matades med gräsgröt lapade katten grädde. Alla djur är jämlika, men sedan är några katter.

IMG_1670-20141023 IMG_1688-20141023 IMG_1692-20141023 IMG_1702-20141023 IMG_1711-20141023

5 kommentarer på “Att vårda en mycket sjuk kanin

  1. Jag blev glad av det här inlägget! Inte för att Maggie är sjuk, utan för att hon verkar bli bättre, för att du lagar pannkakstårta åt katterna (fast de säkert nådigt lät din familj äta upp det mesta), för att du refererar till Pettson och för att dina katter har grädde i morrhåren. Värdighet är överskattat, även för katter. I alla fall när det vankas vispgrädde. 🙂

  2. Det här var något av det underbaraste jag sett på länge 🙂 Inte att Maggie är sjuk, men allt det andra ❤

  3. Hoppas kaninen mår bättre nu! Ett tips vi fick av vår kaninveterinär: lingonris och blåbärsris är jättebra kaninmat! Och kvistar i allmänhet, bra för både tänder och aktivitet. Våra kaniner älskar att möblera om bland kvistarna om man ger dem en stor hög.

  4. Jag har lämnat vår lilla anföra lejonhövdad kanin 6 år för 3 dagar till den vanliga barnvakten som älskar honom och helt pålitlig. När han kom tillbaka stöd han inte på framtassarna.sprang till evidencia roslagstull.röntgen visade ingen fraktur.åkte till.kungsängen till en fantastisk veterinär det kan vara stroke ? Siggi har en svullnad på tassen och den andra känns lealös.jag matar honom med spruta både critical care och vatten fick starka antibiotika han hade små bölder under pälsen. Han äter från min hand också grönt och bajsar små pluttar. Något förslag? Vi är alla ledsna

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s