Vardagslivet

Dilemmat

Vi fångade grodyngel tillsammans med barnen. Vi inredde ett fint akvarium till grodynglen och har spenderat chockerande lång tid med att namnge dem. Jag tyckte att grodynglen såg lite märkliga ut, men vad vet jag liksom. Grodyngel ser ju märkliga ut. Och barnen älskar dem! Det är det viktigaste. Kontakt med naturen och allt det där.

Så nu funderar jag på hur jag ska berätta för barnen att våra grodyngel inte kommer att bli grodor utan myggor, att vi i vårt akvarium för tillfället odlar synnerligen välmående mygglarver. Alla tips emottages tacksamt.

Hälsningar
Medeltidshistorikern

6 kommentarer på “Dilemmat

 1. tja, som genusforskare kanske du kan förklarar att en mygga är helt jämbördig med en groda.
  I rättvisans och jämställdhetens namn. Ingen av dem är viktigare än den andra.

 2. Har inga tips att komma med. Jag minns själv besvikelsen när jag som barn insåg att det jag hade trott var grodlarver var något helt annat.

 3. Haha! Underbart!

  (Den lilla biologen i mig undrade var ni hittat grodyngel, när grodorna först har börjat leka(?) här i våra trakter.)

  Alternativ 1: Kan inte du förklara att för att odla grodyngel måste man först odla grodmat! Vad skall grodynglen annars äta? (Vad äter grodyngel?!?!)

  Alternativ 2: Förklara att det här är lite bättre än grodor. För de här kan flyga och om ni inte släpper ut dem ur akvariet så kan de inte heller sticka er!

 4. Hahha. Oj nej.
  Bakpappa, här fanns nog redan grodägg (eller kan det ha varit gäddägg :/) i mängder förra veckoslutet.
  Grodyngel klarar nog inte av att äta mygglarver om de fört kläcks om en tid. Annors tippar jag på att de äter likoeläimiä (alltså nåslags macrokryp som bor i vattnet). Matar våra gulfiskyngel med artemi som är nåslags miniräkors macroägg.
  Men ärligt talat. Kanske ni borde byta ut larverna mot ägg? Fast hur var det nu nuförtiden, får man ta av äggen eller är de alla fridlysta? :/ Antar att yngel egentligen är lika känsliga för gifter i vattnet som fiskar som det inte heller funkar att bara lägga i rent vatten och mata..

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s