Nyhetsplock

AVGÅ!

I Finland har riksdagens lagutskott just röstat ner det medborgarinitiativ, undertecknat av drygt 170.000 medborgare, som vill ha en jämlik äktenskapslagstiftning. Många verkar tro att förslaget handlar om homosexuella. Det gör det förvisso, men allra mest handlar det om rättvisa för alla medborgare – oavsett sexuell läggning. Kanske är det hårklyveri men personligen tycker jag att det är en synnerligen viktig distinktion att göra.

Jämlik äktenskapslagstiftning är inte en fråga om homosexuella privilegier utan om att lyfta den juridiska diskriminering som homosexuella utsätts för med den nuvarande äktenskapslagstiftningen. Det är inte en fråga om någons personliga åsikt om homosexuella utan en fråga om jämlikhet inför lagen. Vad någon tycker om homosexuella är fullkomligt irrelevant.

Att riksdagens lagutskott  i ett land som Finland kan välja att exkludera vissa medborgare, på grund av sexualitet, från den lag som borde tjäna hela befolkningen är för mig fullkomligt obegripligt. Lagen ska inte göra skillnad på folk och folk.

 

3 kommentarer på “AVGÅ!

  1. Jag tror det handlar om ifall man ser äktenskap som ett avtal mellan en man och en kvinna eller ett mellan två människor som vill leva tillsammans.

    1. Det tror jag också, på ett filosofiskt plan. Men på ett juridiskt plan (vilket är vad lagutskottet borde vara på) ska det inte finnas rum för filosofi om vad ett äktenskap är. Där ska det bara finnas rum för lika rättigheter.

  2. Men om man bara ser till det strikt juridiska borde det isf inte vara något problem om tre eller fler personer vill ingå äktenskap heller. Och det steget känns långt borta även i Sverige som ju som bekant godkänner samkönade äktenskap sedan en tid tillbaka.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s