Nyhetsplock

Hej du talesperson på Tallink Silja!

Jag tycker att det är jättefint att du vill att tjejer inte ska bli våldtagna. Toppen, alltså! Ditt tips, att tjejer inte borde dricka så mycket eftersom de ”vet hur det kan gå” är ju klassiskt vid det här laget. Faktum är att det är så klassiskt att tjejer fått höra det ungefär alltid. Tjejer ska vara på sin vakt och inte supa så jävligt. Det vet ju alla liksom. Ändå verkar det inte som om det funkar. Även spiknyktra tjejer blir ju våldtagna ibland och även tjejer som är så satans fulla att de är medvetslösa blir våldtagna ibland. Då är det svårt att veta hur mycket alkohol som skulle vara ok att dricka om man är tjej och inte vill bli våldtagen – våldtagen kan man ju tydligen bli i princip oberoende av om man druckit alkohol eller inte.

Så om ditt synnerligen väl beprövade tips inte funkar, vad skulle man göra då? Skulle man kanske eventuellt kunna tänka sig att vi hade kommit så långt i tanken på kvinnor som lika mycket värda som män att det där med att våldta kvinnor är ett problem som män kunde få lösa, sinsemellan? Kanske det är männen som borde dricka lite mindre om man inte är säker på att man kan låta bli att våldta? Eller är det bäst att tjejer håller sig undan från era båtar helt och hållet om de vet med sig att de kommer vara nyktra, lite fulla eller sketfulla – alla stadierna som kan trigga våldtäkt?

Kramisar
Charlotte

8 kommentarer på “Hej du talesperson på Tallink Silja!

 1. Jag ska inte säga att jag vet för det gör jag inte. Har inte en susning om hur han sa det. Kanske han var välmenande innerst inne men att han bara inte tänkte längre än hans njure räckte.

  Mycket bra skrivet Charlotte. Det viktigaste för att undvika våldtäkter är inte att kvinnor är försiktiga med alkoholen utan att männen är det. Dvs de män som har dålig kontroll på sig själva för samtidigt är det inte likhetstecken mellan mäns alkoholvanor och mäns ”förmåga” att våldta. Visst alkohol triggar men det flesta män skulle inte ens komma på tanken att våldta en kvinna hur mycket alkohol de än har i kroppen. Den lilla del som gör det har inte ens rätt att kalla sig män. De är inte män de är patrask, djur och jag vet inte allt. De skitar inte bara ned kvinnor utan även verkliga män.

  Jävligt bra skrivet Charlotte.

 2. Nu försöker de göra lite pudel. http://hbl.fi/nyheter/2014-04-10/592476/tallink-silja-vd-fordomer-uttalande

  Det ursprungliga sammanhanget var väl att SIlja inte kan ställas till svars för våldtäkterna så länge som de inte serverar alltför överförfriskade resenärer. Ett ställningstagande jag i viss mån kan hålla med om, men att klä det i ord är helt tydligt inte så enkelt. 😉

  Eller kanske det borde införas ett system med herrhytter för herrar som reser med kvinnor som är för fulla? För att sätta fulla kvinnor i fyllehytter skulle ju vara att skuldbelägga dem. Och om en kvinna vill ha sex med en man så skall de då ha ett förkläde med som ser till det inte sker mot hennes vilja? Hur omyndigförklarade är resenärer som grupp färdiga förklaras för att undvika våldtäkt?

  Vad menar du med att män sinsemellan borde lösa problemet med våldtäkt? Lösningen till problemet är på inget sätt könsspecifik. Om man istället för kvinnor mot män skulle försöka åstadkomma situationen ”de som våldtar” mot alla andra?

  1. Rätta mig om jag har fel, men mängder av män (och säkert kvinnor) åker på de där båtarna för att få ett one-night-stand. En del ser det rent av som målet med resan: att ligga. Är man i en sådan miljö tror jag att det är betydligt lättare att gå över gränsen för vad som är normalt ”uppvaktande” eftersom man ser sig berättigad att få det man kom dit för.

   1. Jag vet inte. Jag är väl såpass naiv att jag inbillar mig folk åker på kryssning främst för att supa.

    Men din poäng går mig nu helt förbi. Du säger egentligen att om man åker med båten så utsätter man sig för en förhöjd risk för våldtäkt? Siljas representant sade att om man super sig redlöst berusad så är risken större att bli utsatt för våldtäkt. På vilket sätt är det ena fel och det andra rätt?

    Eller menar du Silja har ett förhöjt ansvar för att hindra våldtäkter för att resenärerna kommer för att ha sex? Och finns det någon statistik på att våldtäkter på båten är betydligt vanligare än våldtäkter på landbacken efter en vild krogkväll?

    Om vi nu utgår från att du har rätt. Om Silja har ett större ansvar än att inte servera överförfriskade personer och tillvarata folk som uppför sig störande. Hur skiljer det sig från vanliga restauranger på landbacken? Eller Alko? Eller en vanlig matbutik som säljer öl? Eller taxichauffören som kör hem det överförfriskade kåta paret? Om Silja borde ta på sig ansvaret för vad som händer i hytterna, så då borde hotell också göra motsvarande? Och i slutändan också husbolag? På samma sätt har jag svårt se Helsingfors stad som skyldig till att någon blir våldtagen i stadens park.

    Å andra sidan kan jag se ett visst ekonomiskt intresse för rederier att inte vara ägare till ”båtarna man blir våldtagen på”. Och så finns det en hel del resenärer som åker för att de behöver ta sig över viken. De uppskattar knappast heller fylleri.

 3. Detta är ett attitydproblem som männen har som tyvärr drabbar kvinnor. Varför ska vi karlar skuldbelägga kvinnorna för att dom klär sig eller beter sig på ett sätt så att dom blir våldtagna. Vi måste lära oss att bete oss på ett anständigt sätt.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s