Vardagslivet

Korvbesvikelsen

Tänkte köpa korv i går, för att laga klassisk ugnskorv så här på hösten. Men vanlig korv nuförtiden innehåller sisådär 10% kött. Och typ 40% av nedmalda animalier som inte är kött (OMFG VAD ÄR DET DÅ!?). Köttliknande produkter, alltså. Jag blir så hilvites trött.

– De här äpplena ni säljer, de är ju egentligen persikor!
– Jepsulis! Vi kallar det ”äppleliknande produkt”.

Så jag köpte den i runda slängar fem gånger dyrare ekologiska korven med 89% kött. Vill jag ha en produkt vill jag väl ha en produkt och inte någonting helt annat. Ju.

4 kommentarer på “Korvbesvikelsen

  1. Ajajaj. Dyrt. Men jag tror egentligen att den ”dåliga” maten är för billig och dålig kvalitet och därför känns det riktiga maten (dvs riktigt kött) dyrt. Dessutom skor sig mellanhänderna och lär ta upp till 400 % av inköpspriset medan bonden lämnar med en bråkdel av vinsten. Alla delar behövs i kedjan, eftersom alla vill/kan inte köpa direkt av bonden, men lite mer rim och reson borde det finnas angående regleringen av våra _två_ stora matkedjor som monopoliserar vår mathandel. Och sen är det ju bra att alla delar av djuren används just till t.ex. nermalet i korv och inte bara inre- och yttrefiléerna, men man skulle ju nog vilja veta vad köttliknande produkter är. För det kan ju hända att de har väldigt lite att göra med sämre, seniga köttpartier och mer med brosk och senor. Oooops, end of rant.

  2. hmm, nu måste jag säga att jag inte helt håller med dig. vart ska allt det där ”köttliknande” slängas om inte i just korv? ska det slängas bort? allt kött vi äter kan inte vara det finaste köttet. är inte korv just en sådan produkt som får innehålla annat än ”rent kött”?

  3. Vad jag ÄLSKAR att det här är en sådan fråga som engagerar folk! Så här tycker jag: Korv behöver absolut inte innehålla det ”finaste” köttet utan får, för min del, gärna innehålla grövre bitar. Så brukar vi göra när vi gör egen korv. Problemet är att det som är ”köttliknande produkter” inte är kött alls utan skinn, brosk och senor. Sådana delar som jag gärna har med i tillagningsprocessen men som jag helst inte sedan äter.

    Och medan jag skriver det här inser jag att jag är köttsnobb. Vi lagar rätt mycket mat med de mindre fina köttbitarna (typ nacke, skuldra o.s.v.), så det handlar egentligen inte om själva köttet – utan om det som inte är kött men som genom industriell behandling kan fås att likna kött. Om ni förstår.

    Men samtidigt har ni förstås rätt. Korv är väl ett bra ställe att ta tillvara på sådant som annars skulle slängas.

  4. Jag tycker tanken att jag äter ”skinn, brosk och senor” (eller som det nu konstaterats att i nuggetar finns det t.o.m blodådror och ryggmärg) är obehaglig, men sen igen om de fått dem i en sådan konsistens att jag tycker om produkten, så bryr jag mig inte och sätter händerna för öronen och säger ”lalallala, jag hööör inte”, och stoppar i mig HK’s blö (som jag älskar, fast några inte skulle kalla den korv då den mest innehåller mjöl… heheh)!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s