Kulturkrockar · Nyhetsplock

Problemet med håriga leggings

Det har kommit en ny sorts leggings med hår. Tanken är att tjejer ska ha dessa leggings på sig för att slippa bli antastade – de är ”anti-pervert”. Jag förstår hur någon kan tycka att det här är ett genidrag, men det finns en del problem. För att uttrycka det milt.

1: Det här kanske är breaking news för vissa, men tjejer har naturligt håriga ben. Helt av sig självt växer håret på kvinnors ben. Nej, det blir inte Chewbaccatjockt, men de flesta av oss har heller inte direkt några osynliga små fjun. Det är hår. Håriga ben om man inte gör något åt det. Varför ska man då först raka/vaxa/trimma/fixa för att sedan köpa ett par leggings så att det ser ut som om man inte just har rakat/vaxat/fixat/trimmat?

2: Idén är att män tycker att kvinnors naturligt håriga ben är så in i helvete äckliga att män inte ens lite grann vill antasta kvinnor med håriga ben. Alltså. WTF.

3: De män som på riktigt är perversa, de där som faktiskt antastar och våldtar okända kvinnor (snarare än de som gör det så att säga på en fest-relaterad hobbybasis), kommer knappast att avskräckas av ben som är aldrig så håriga. De kvinnor som råkar ut för dessa män ska heller aldrig ledas att tro att om de bara hade varit något de inte var så hade de kunnat undvika överfall.

4: Men det största problemet är att man i vanlig ordning vill lösa kvinnors utsatthet med att ändra på kvinnorna. Till något de skulle vara om kvinnorna inte först skulle ändra på sig för att vara mer som männen vill. Någonstans här borde det gå upp för folk att kvinnors utsatthet måste lösas av att männen ändrar sig, att det inte finns någonting som kvinnorna kan göra – eller ens borde förväntas göra – för att undvika att bli antastade.

2 kommentarer på “Problemet med håriga leggings

  1. Bra skrivet. Fick mig att tänka på den här kommentaren som jag fick på en blogg:

    ”Om du nu är så rädd för att promenera sent på kvällen, be en man att ta följe. 99,9% av alla män är hyggliga och hjälpsamma. Och mannen som går bakom dig är förmodligen mannen som skulle försvara dig med sitt liv som insats om någon skulle angripa dig. Mannen som går bakom dig är mannen som med sin blotta närvaro kommer avskräcka någon angripare. Ja, teoretiskt finns det situationer för dig som är förenade med reell risk för våld från män. Men de kan enkelt neutraliseras. Slå inte en man, provocera inte en man eller förtala inte en man, för det finns ett fåtal män som går emot manlighetsnormen och slår tillbaka.”

    Alltså, ju fler ju gånger jag läser den här kommentaren desto sjukare blir den för mig. Jag har faktiskt inte ord för vad jag tänker och känner just nu, men du beskriver det väldigt bra.

    1. Mäh. Om man tror att problemet kan lösas genom att kvinnor tar en man med sig när de går ut (som man gör i Afghanistan till exempel…) så har man nog missat hela poängen. Och att dessutom tro att de enda män som förgriper sig på kvinnor har blivit provocerade till det. Alltså. Ugh.

      Tack för att du delade!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s