Mitt Sverige

Jag gillar inte hockey. Jag tycker helt enkelt inte att det är kul när sportens kärna – att det är kul att spela, att man tar hand om varandra och att man uppför sig – går förlorad. Därför har jag inte följt hockey- VM och känner inte någon överväldigande nationell stolthet nu när Sverige vunnit. Jag brukar inte känna nationell stolthet alls faktiskt. Inte så att jag inte identifierar mig som svensk eller inte tycker att Sverige är ett bra land, det är bara det att det händer inte så mycket saker som gör att jag verkligen klickar med mitt Sverige.

Fram tills Petra Mede levererar ett första klassens svenskt smörgåsbord av allt det där som jag känner igen och identifierar mig med. Av besynnerliga vanor, men också av en öppenhet och förståelse – ett möjligheternas land. Jag förvandlades inte till en av de där hockeyfansen som är så till sig att de dreglar, hoppar sönder varandras fötter och skriker hyllningar som aldrig skulle tillåtas i amerikansk TV.

Men jag var stolt. Stolt över att vara svensk. Det här är mitt Sverige. Komplett med sportande kvinnor, barnvagnskörande pappor, folk som får gifta sig när de är kära och en stor dos självironi och humor.

9 tankar om “Mitt Sverige

 1. Åh, hela det smörgåsbordet. Det var snyggt, och det jag inte kunde låta bli att tänka, det var att vi, finsk tv inte hade klarat det där. Greppet, humorn och självinsikten och -ironin, det är bara att gratulera!

   • Jag blev mycket imponerad av Petra Mede. Visst, knappast perfekt, lite stelt, lite för uppenbart inövade skämt ibland, men jämfört med de stolpskott som brukar vara hålla i dylika event så var hon milslängder bättre. Bästa sådan insats jag sett (dvs. i jämförelse med tv-galor av olika slag).

    Så det blev jag lite stolt över, för jag anser att hon stod sig väldigt bra även internationellt.

 2. Kära Charlotte.
  som vanligt är du mycket klok.
  I dessa dagar är det inte lätt att vara rikssvensk i ett maskulint finskt sammanhang. Vinner Sverige över Finland (i vad än det månde vara) så är vi dryga, och förunnar inte Finland en seger. Förlorar Sverige -ja då är vi mjäkiga och säkert också bögar.
  Det är ju väl att de överpatriotiska och nationalistiska övertonerna begränsar sig till några idrottsliga sammanhang.
  Men det är nog likadant på den andra sidan. När jag i mitten av 50-talet som ung man återvände till Sverige – var jag finnpajsare och säkert hade jag en puukko gömd……….

 3. Jag hörde till dem som gick på toaletten och sedan slösurfade under mellannumret, och måste därför se den ordentligt efter att så många tokhyllningar på Facebook. Uppträdandet var ju verkligen underhållande för oss men jag undrar hur mycket det gav folket i t.ex. Georgien och Moldavien som kanske inte har stenkoll på Pippi, Carola eller att Sverige anser sig vara det mest jämställda landet i hela världen. (Fast vad vet jag, de kanske har det). Och vad jag har upplevt är inte ironi gångbart överallt, redan i Centraleuropa har människor blivit helt perplexa då jag dragit ett ironiskt skämt. 🙂

  • Jag tror att ironi förutsätter att man rör sig i samma kultursfär. Till exempel kan jag ibland sucka och säga ”vad är väl en bal på slottet” och det är inte många här som direkt vet vad det rör sig om, medan alla mina kompisar i Sverige direkt skulle fatta det.

   Men sedan tror jag också att vi här i Norden använder ironi betydligt mer än vad man gör i Centraleuropa. Vi får åka ner dit lite oftare och vara jätteironiska så att de fattar hur kul det är… 🙂

 4. Hej Charlotte!

  Hittade din blogg av en slump, och eftersom jag inte kan hålla mig från att kommentera sådant jag inte håller med om så…

  Angående mello, så var min känsla under smörbåsbordet en helt annan. Jag satt med skämskudden mellan mig och det självgoda och självupptagna spektakel som levererades. Det finns få andra länder som kan tävla med Sverige på dessa två områden, vilket var det bestående intrycket av det hela.

  Sverige är en sådan där person som självgott mal på om sitt eget liv, utan någon känsla av att andra som lyssnar kanske inte är speciellt intresserade. Att då samtidigt kokettera med självironi gör det hela bara värre.

  Jag är också stolt över Sverige, men tycker alltså det blir pinsamt när man gör en grej av det på det här sättet.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s