Vardagslivet

Den som är fri från synd kan kasta första karamellen

Har ni sett det där klippet från Jimmy Kimmel Live när föräldrar filmar när de berättar för sina barn att de har ätit upp allt deras Halloweengodis? En del ungar blir så vansinnigt arga och besvikna att de gråter och kastar saker omkring sig och så sitter självgoda vuxna och ba’ ”nämen se nu hur didäringa ungarna uppför sig och annat var det minsann när jag var ung för nuförtiden är ungarna så vansinnigt bortskämda”. Och jag menar inte att många barn inte är bortskämda eller beter sig som om de förtjänade boot camp i Sibirien snarare än en hink full med godis.

Men om man ser det från barnens perspektiv så rör det inte bara godis. Från barnens perspektiv rör det en av de få saker de arbetat hårt för. De har klätt ut sig, samlat och skramlat, förtjust sett hinken bli fullare och fullare och till slut kommit hem med något som de själva faktiskt tjänat ihop. De har all rätt i världen att bli besvikna när någon vuxen sedan tar det ifrån dem utan att göra vad vuxna hela tiden tjatar om; fråga först och dela med sig.

Jag frågade Vilho vad han skulle göra om jag käkade upp hans godis. Han förklarade att om det var sånt där insamlat påskgodis hade han säkert blivit arg, men om det var vanligt köpegodis vore det inte så farligt. ”Jag försöker äta lite mindre sånt ser du mamma.” Sedan pratade vi om annat för jag ville inte berätta vad som händer om någon äter upp mitt godis eller exempelvis tårtan som jag sparat åt mig själv. Det blir liksom inte någon kreativ, pedagogisk och förlåtande stämning av det.

3 kommentarer på “Den som är fri från synd kan kasta första karamellen

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s