Kulturkrockar · Nyhetsplock

Män är bättre än kvinnor – hur man INTE slår hål på myter

Vi ska väl inte ge oss alltför långt in i det mentala mörker som måtte ha drabbat SvD när de satte upp följande rubrik på huvudsidan.

Själva artikeln gäller alltså att ny forskning från Stockholms universitet, under ledning av professor Timo Mäntylä, visar att kvinnor inte – så som populärt är antaget – är bättre än män på multitasking. Så är det då bevisat att män är bättre än kvinnor? Förstås inte. Resultaten visar att det finns genusskillnader i förmåga att multitaska när kvinnor har ägglossning. Detta är förvisso kopplat till östrogennivåer, vilket i sin tur påverkar den spatiala förmågan, och östrogen är ett kvinnligt hormon, men det betyder inte att kvinnor generellt är sämre på multitasking än vad män är.

Vad det däremot betyder är tveklöst att det där med att kvinnor av naturen är bättre än män på multitasking är en myt. Det finns inget stöd för att kvinnor är bättre på att göra fler uppgifter samtidigt och att män måste få fokusera på en uppgift i taget. Istället för att slå upp den här nyheten som att det skulle finnas vetenskapliga bevis för att män är bättre än kvinnor – en av världshistoriens mest seglivade och skadliga myter – skulle jag vilja se en diskussion om hur det kommer sig att kvinnor har betraktats som överlägsna på att hålla många bollar i luften. Varför blir den här forskningen efter en omgång i medias popularitetspiffning till en nyhet om att alla de kvinnor som i åratal har kommit direkt från arbetet till den dagliga matlagsningssessionen samtidigt som de har en baby på höften, övertalar treåringen att inte pilla in pärlor i näsan och förhandlar med tioåringen om lämpligheten i att smälla i dörrar egentligen inte är bra på just det? WTF? Kvinnor gör det här varje dag. Kvinnor multitaskar bort sig själva varje dag. Och nu påstår media (felaktigt) att forskning visar att kvinnor inte är bra på det här. Hade inte kvinnor varit jävligt bra på just det här hade världen gått under för länge sedan.

Istället för att upplysa kvinnor om att multitasking – något som många av oss arbetande småbarnsmammor av pur nödvändighet har utvecklat till en konstform – är en manlig förmåga är det betydligt mer relevant att använda de här forskningsresultaten till att diskutera jämställdhet och fördelning av hushållssysslor. Fler borde fråga sig hur det kommer sig att idén om kvinnans överlägsna multitaskingförmåga har fått sådan genomslagskraft när det inte finns en biologisk grund för den. För är det något som den här forskning indikerar så är det att uppdelningen av framförallt hushållssysslor där kvinnan sköter de miljoner småsaker som måste göras för att hon helt enkelt skulle vara bättre på det inte har vetenskapligt stöd utan är en patriarkal rest. Så låt bli att slå på de kvinnor som redan kämpar med alla de uppgifter som läggs på dem och väck i stället de män som bortförklarar sin mentala och ibland fysiska frånvaro med att de bara kan göra en sak i taget. Vad den här forskningen visar är att män kan multitaska om de vill, även om den förstås inte visar hur män presterar om det inte rör nummer på en skärm utan torkande av snoriga näsor samtidigt som man för hundrade gången sjunger Blinka lilla stjärna och torkar upphostat slem från axeln efter två timmars nattsömn. Jag är dock övertygad om att män skulle klara det också, precis lika bra som kvinnor, om de bara förstod hur viktig det var.

DN:s variant är betydligt bättre!

7 kommentarer på “Män är bättre än kvinnor – hur man INTE slår hål på myter

 1. Varken SvD’s eller DN’s artikel påstår att kvinnor är dåliga på att multitaska. Dessutom verkar SvD ha gjort en pudel och ändrat sin otroligt idiotiska första rubrik (som din bild visar), till en lite mer ”sanningsenlig” rubrik.

  1. SvDs artikel är nu (19.40 finsk tid) omskriven rätt ordentligt och rubriken nyanserad. Kommentarer på andra ställen på det stora Internetet visar dock att alltför många tolkat resultaten som att kvinnor trott att de varit bra på att multitaska och att man nu bevisat att så inte är fallet.

   I en annan artikel som behandlar studien skriver Wray Herbert (som jag har förstått det är han journalist och inte forskare, rätta mig om jag har fel): ”We should all be forgiven for believing that women are good at multitasking, and far superior to men.”

   Han fortsätter med: ”It may be true that working mothers must try to juggle a lot more than men do day-to-day, but there is no proof that they do it successfully.”

   Jag borde förstås ha länkat till den här artikeln direkt. Beklagar.

 2. Kul med alltför snabba rubriker som blir fel, i förra veckan hade Aftonbladet rubriken ”Personalen fick äta döda djur” under någon minut. Det handlade om dåliga förhållanden för gästarbetare på Eskilstuna Zoo, nu var det inte riktigt så hemskt – de fick äta av djurens frukt.

 3. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/homofobisk-du-kanske-ar-gay

  DN publicerade för en tid sedan den här artikeln, med vidhängande rubrik. Lika korkat det, och lika felaktiga slutsatser om man jämför rubriken med det som artikeln, och framför allt forskningen faktiskt innehåller. (Sedan kan den där forskarrapporten ifrågasättas för att de bland annat hänvisar till subiminala meddelanden, vilket är en tveksam metod för att uttrycka sig milt, men det är en annan sak.)
  Men hursomhelst så tror jag strängt taget att det handlar om en rubriksättarsjuka, att det ingår i jobbet att vara braskande och ligga på gränsen till det provocerande, eller i alla fall att vissa rubriksättare har den filosofin. Men det behöver INTE betyda att det finns en kvinnofientlig agenda på SvD, lika litet som att DN medvetet vill göra gällande att alla personer som aldrig besökt en prideparad därmed är homosexuella fast de inte vet om det själva. Utan det kan faktiskt vara en kombination av provokationslystnad, bristande omdöme och vanlig dumhet.
  (För formens skull kanske jag ska påpeka att jag inte arbetar på någon av de båda tidningarna, däremot på ett universitet, men inte på något av de som svarat för de här forskningsprojekten 😉

  1. Jag tror inte heller att det finns en kvinnofientlig agenda på någon av de stora tidningarna, men jag får fullkomligt spel när de rapporterar om forskningsresultat som ett sätt att sälja lösnummer. Journalister skulle kunna ha en viktig position som förmedlare av forskningsresultat som annars kanske inte skulle komma allmänheten till godo, men då måste det finnas ett betydligt större ansvarstagande och en mindre dos sensationslystnad.

   Och när jag nu retade upp mig en liten smula *harkel* var det för att jag medan jag letade efter forskningsrapporten ramlade över en hel del andra kommentarer och artiklar som fick SvDs originalrubrik att framstå som helt realistisk.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s