Historikerns historier

Det svagare könet – ett paper om kvinnliga strategier i 1500-talets Sverige

Om lite drygt en vecka åker jag till Glasgow för att presentera en liten del av min forskning på European Social Science History Conference.

Men för er som kanske inte hinner till Glasgow och lyssna lägger jag ut mitt paper här!

The Weaker Sex

Ni får jättegärna kommentera, fråga och fundera, men texten får inte publiceras på andra ställen utan mitt tillstånd.

4 kommentarer på “Det svagare könet – ett paper om kvinnliga strategier i 1500-talets Sverige

 1. Intressant läsning 🙂 Några kommentarer och funderingar:

  note 8 ”became Sten Sture senior” borde vara ”became Sten Sture junior”

  sida 2 Vart tog Bohuslän vägen?

  Allmänna funderingar:
  Slutsatsen att kvinnor föredrog att lösa ärenden utanför rätten; Kan samma gälla män? Underlaget är ju väldigt litet i sammanhanget, som alltid i medeltidshistorik.

  Pavel Kyle försökte ta över Filippa Månsdotters egendom genom att hänvisa till brorsonens försumlighet. Finns det exempel på försök till motsvarande operationer även där vi har en man som ägare?

  1. Jävlar. Har jag glömt Bohuslän igen..?

   Allmänna funderingarna:
   En del ärenden var av en sån typ att man tydligt ser att de löstes utanför rätten. Brottsmål till exempel, och då var det kärnfamiljen (alltså inte den familj man gift sig in i) som var involverad och åtminstone fram till mitten av 1400-talet både män och kvinnor. När det gäller jordtransaktioner (vilket är den överlägset största ”typen”) verkar inte män ha gjort upp utanför tinget. Enligt lagen fick man heller inte det.

   Av de närmare 25.000 fall jag gått igenom hittills har jag inte hittat något sådant fall där ägaren var en man, men flera än Filippa som var kvinnor. Det som är viktigt att minnas här är förstås att det inte är Filippas ättegods, alltså arvegods. Medeltida rätt skilde på arvegods och avlingegods (som man införskaffat på annat sätt än arv). Den egendom Pavel såg sig ha rätt till var av allt att döma alltså något som Filippas make hade i förläning och hennes rätt till det var därför inte självklar. Jag har svårt att tro att Pavel skulle ha sett samma chans om egendomen varit Filippas arvegods.

 2. Nu är ju Bohuslän inte så intressant, varken ur ett Stockholmsperspektiv eller ett finländskt 😀 (duckar för möjliga inkommande kring 08-or och fiskmåsar)

  Nu gjorde ju inte kvinnorna i ditt exempel upp utanför rätten utan vädjade till en högre rätt, iaf i någon mening högre. Jag kan tänka mig att även söner kunde gå till kungs för att få besittningsrätt bekräftad? Det är ju alltid när land byter ägare som tvister lättast kan uppstå, efter en bekräftad rätt sitter man/kvinna betydligt säkrare.

  Avlinge, term jag missat.. Ingår både köpegods och förläningar i det?

  1. Hahaha! 🙂 Jag satt igår kväll och skrev ett annat paper till en annan konferens och missade Bohuslän. Igen. Och så tänkte jag att det känns som att jag missat nåt men kunde för mitt liv inte komma på vad. Så… Tack!

   Jadå. Män fick också vackert anhålla om att behålla förläningar under medeltiden. Det är först i slutet av 1500-talet som de blir ärftliga i större utsträckning. Och så länge urminnes hävd tillämpades satt nästan ingen säkert som inte hade ett dokument på att de ärvt egendomen. Köpte man jord hände det att folk kom och bevisade att de genom sin typ farmors fasters morbror hade arvsrätt och därmed blev tilldömda godset.

   I avlinge ingår inte förläningar eftersom de under medeltiden innebar brukningsrätt, inte äganderätt. Avlinge kan vara gods man fått genom pant, gåva, byte eller köp. Det var de enda godkända sätten att tillförskaffa sig jord, förutom genom arv.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s